bizimtarifler

Mindful Eating / Farkındalıklı Yeme

image-full Nagehan Çiftçioğlu
12 Kasım 2021

Mindful Eating / Farkındalıklı Yeme ornament
12 Kasım 2021

Farkındalıklı yeme kavramının kökeni, Budizmden gelen farkındalık anlayışına dayanır. Farkındalık, duygularınızı ve fiziksel hislerinizi tanımanıza ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olan bir meditasyon şeklidir. Yeme bozuklukları, depresyon, anksiyete ve yiyecekle ilgili çeşitli davranışlar gibi birçok durumu tedavi etmek için kullanılır. Farkındalıklı yeme, yemek yerken deneyimlerinize, isteklerinize ve fiziksel ipuçlarına tam bir dikkat durumuna ulaşmak için farkındalığı kullanmakla ilgilidir. Öncelikle kendinize şu soruları sormalısınız:

Neden yiyorum ?

Nasıl yiyorum?

Ne zaman yiyorum?

Ne yiyorum?

Ne kadar yiyorum?

Enerjimi neye harcıyorum?

Bu soruların cevapları, düşüncelerinizi ve tepkilerinizi daha bilinçli, daha sağlıklı bir hâle dönüştürmenizi sağlar.

Farkındalıklı yeme için önemli olan bir diğer konu ise sizi yemek yemeğe itenin hangi açlık çeşidi olduğunu belirlemektir. 9 çeşit açlık vardır ve bu açlık çeşitleri sizi yemek yeme konusunda yönetir.

1. Ağız açlığı

2. Mide açlığı

3. Kalp açlığı

4. Hücresel açlık

5. Burun açlığı

6. Kulak açlığı

7. Göz açlığı

8. Dokunma açlığı

9. Mide açlığı

Sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı hangi açlık çeşidi yönetiyor?

Farkındalıklı yemek yeme (yani, kasıtlı olarak, anbean, yargılamadan yemeğimize dikkat etmek), bireylerin yiyecekle ilgili duyusal farkındalığına ve yiyecek deneyimlerine odaklanan bir yaklaşımdır. Kalori, karbonhidrat, yağ veya proteinle çok az ilgisi vardır. Farkındalıklı yemenin amacı kilo vermek değildir, ancak bu tarz yeme alışkanlığını benimseyenlerin kilo verme olasılığı yüksektir. Amaç, bireylerin anın ve yemeğin tadını çıkarmalarına yardımcı olmak ve yeme deneyimi için tam olarak anda var olmalarını teşvik etmektir.

Diyetler, amaçlanan belirli sonuçların ölçümüyle yeme kurallarına (örneğin ne yemeli, ne kadar yemeli ve ne yememeli) odaklanma eğilimindedir. Bu sonuçlar büyük olasılıkla kilo kaybıdır veya diyabet durumunda kan şekeri değerlerinde iyileşme ve nihayetinde iyileştirilmiş A1C’dir. Tüm diyetler, kilo sonuçlarına bağlı olarak başarı veya başarısızlık potansiyeline sahiptir. İnsanlar elde ettikleri sonuçların tükettikleri kaloriye ve harcamalarına bağlı olacağını bilirler ve bunun davranışlarıyla ilgisi olduğunu anlayabilirler, ancak bireylerin sonuçlarını görmeden davranış değişikliğini sürdürmeleri nadirdir. Davranış değişiklikleri günlük strese ve dış baskılara maruz kalabilir ve bu nedenle sürdürülmesi biraz zor olabilir.

Farkındalık, sonuç odaklı bir davranıştan ziyade süreç odaklı bir davranıştır. Bir bireyin o anki deneyimine dayanır. Birey, yiyecek deneyimini takdir etmeye odaklanır ve alımı kısıtlamakla ilgilenmez. Yemek yiyen kişi neyi ne kadar tüketeceğini seçer. Dikkatli bir yaklaşımla, kişinin genellikle daha az yemeyi, yemeğin tadını daha çok çıkarmayı ve arzu edilen sağlık yararları ile tutarlı yiyecekleri seçmesi tesadüf değildir. Özetle farkındalıklı yeme, yemekle neşeli ve sağlıklı bir ilişki kurmanızı sağlar.

Tek bir kuru üzümün bile mindful eating / farkındalıklı yeme yöntemi ile nasıl zengin bir deneyime dönüştüğünü bir sonraki yazımızda paylaşacağız…