Yemek Artıkları Nasıl Değerlendirilir?

Yayınlanma Tarihi: 22 Ekim 2021
imageYemek Artıkları Nasıl Değerlendirilir? /> ornament

Mutfağımızın bir günlük rutininde ne kadar çok fazla yemek artığı çıktığını bir düşünün. Çöpe attığımız ekmek sayısı, soyduğumuz meyve ve sebzelerin kabukları, tarihi geçmiş ürünler, bozulan-çürüyen gıdalar, artan yemekler ve çok daha fazlası…

Oysaki bunları çöpe atmak yerine, sayısız farklı amaç için değerlendirebiliriz. Böylelikle hem israfı önlemiş, hem de aile bütçemize katkıda bulunmuş oluruz.

Peki bu artıklar nasıl değerlendirilebilir?

Artan Yemekler

Yemeklerinizden kalan artıkları sakın çöpe dökmeyin! Onlar sokaklardaki dostlarımız için şahane bir öğün olabilir. Mahallenizdeki aç sokak hayvanları özellikle zorlu hava koşullarında yiyecek ve içecek bulmakta büyük zorluklar yaşıyorlar. Böyle zamanlarda mahallemizin aç sokak hayvanları için, güzel bir değerlendirme yöntemi olabilecektir.

Bunun dışında yemek artıklarını değerlendirebileceğiniz pek çok yöntem bulunuyor.

Örneğin artan ekmekleri fırına atıp, kurutup sonra rondodan geçirirseniz galeta unu elde edersiniz.

Bayatlamış ekmeklerinizi küp küp doğrayıp kızartırsanız, çorbalarınız için kruton elde edebilirsiniz.

Yine bayat ekmekleri buzlukta saklayıp, köfte yapacağınız zaman hafif ıslatıp sıkarak kullanabilirsiniz.

Bayat ekmeklerle yapılabilecek sayısız lezzetli yemek de bulunuyor. Yumurtalı ekmek, ekmek tatlısı, bayat ekmek omleti, bayat ekmekten krep ekmek tiridi gibi lezzetli yiyecekler hazırlayabilirsiniz.

Pirinç pilavınız kaldıysa kadınbudu köfte, kabak yemeği, yayla çorbası, pırasa gibi yemekler hazırlarken kullanabilirsiniz.

Aynı şekilde artan makarnaları da çorbalarda, salatalarda kullanabilir, makarna böreği hazırlayabilirsiniz.

Kalan bulgur pilavınızdan dolma ya da bulgur köftesi yapabilirsiniz.

Artan et ve tavuk parçalarını sulu yemeklerinizde, çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

Meyveyi fazla mı aldınız? Yenmedi mi? O zaman harika reçeller, kompostolar, hoşaflar, marmelatlar hazırlamakta kullanabilirsiniz.

Meyve Kabukları

Meyveleri soyduğumuzda arta kalan kabuklar, sebzelerin kullanmadığımız kısımları, sıktığımız meyvelerin posaları… Hepsi şahane gübre potansiyeli taşır. Meyve ve sebze gibi organik atıkların geri dönüştürülmesi mümkün olup, hayalini kurduğumuz yeşil ve bereketli topraklar için altın değeri taşırlar. Meyve ve sebze kalıntılarını varsa kendi bahçenizde kullanabilir, ya da ihtiyacı olanlara vererek geri dönüştürmelerini ve toprağa kazandırmalarını sağlayabilirsiniz.